ABDİ İPEKÇİ CAD. NİŞANTAŞI, İSTANBUL

Burun Eti Ameliyatı

Konka hipertrofisi olarak da bilinen burun etinin şişmesi ve nefes yollarını tıkaması sonucu planlanan operasyon, burun eti ameliyatı olarak isimlendirilir. Konkalar yani burnun yan duvarlarında bulunan burun etleri kişiden kişiye farklılık gösteren enfeksiyon kapma, soğuk algınlığı ya da alerji gibi sebepler ile büyüyerek hava kanallarını tıkayarak nefes almayı güçleştirebilir. Cerrahi tekniklerin dışında uygulanan tedaviler ile küçülmeyen burun etleri ameliyat ile küçültülerek tedavi edilebilir.

Burun etleri nefes alma sürecinden alınan havayı akciğere iletme işlevine sahiptir. Sıcaklığa bağlı olarak burun etleri doğal olarak ufak hacim değişiklikleri gösterir. Yani büyür ve küçülür. Örneğin soğuk havada alınan havayı ısıtmak için kanlanarak şişer, sıcak havada ise inerek küçülür. Burnun doğal yapısı gereği burun içini sarmalayan mukoza tabakasında bulunan salgı hücreleri solunan havayı temizlemek için sıvı salgılar. Burun etlerine temas eden hava akciğerdeki hava keselerini harekete geçirerek solunan havanın akciğere ulaşmasını sağlar. Tüm bu fonksiyonları nedeni ile burun etleri oldukça işlevsel bir özelliğe sahiptir.

Burun eti büyümesinin riskleri nelerdir?

Burun eti büyümesinin en önemli riski burun tıkanıklığına yol açmasıdır. Burun tıkandığında kişi ağızdan nefes almaya başlar. Özellikle uyku sırasında bu durum daha fazla risk oluşturur. Vücudun ihtiyacı olan oksijen akciğerlere ulaşmaz ve oksijen yetmezliği sorunu ortaya çıkar. Uyku apnesi denilen gece solunumun durması sorunu yaşanır. Sabahları yorgun uyanmanın yanı sıra uyku apnesi kalp krizi gibi hayati sorunlara da yol açabilir. Ayrıca ağızdan alınan hava temizlenmediği için solunum yolu enfeksiyonlarına da yol açar. Burun eti ameliyatı kişinin genel sağlığını yerine getirmek için ihmal edilmemesi gereken önemli bir tıbbi sorundur.

Burun eti ameliyatı nasıl yapılır?

Burun eti ameliyatı ilaç tedavisi ile düzelmeyen sorunlarda uygulanır. Uzun süre ilaç kullanımı burunda tahriş, kuruluk ve kanamaya yol açabilir. Lokal ya da genel anestezi uygulanarak burun eti ameliyat ile küçültülür. Burun eti ameliyatı radyofrekans ya da lazer yöntemi ile küçültme yapılır. Radyofrekans tekniğinde, büyüyen burun etlerinin içine yerleştirilen elektrotlar ile ısı verilir. Verilen ısı burun etinin küçülmesi sağlanır. Lazer tekniğinde ise burnun içine ışın verilerek büyüyen burun etinin küçültülür. Burun eti ameliyatından sonra iyileşmek için yaklaşık 4 ile 8 haftalık bir sürece ihtiyaç vardır. En az 4 hafta boyunca çarpma riski olan ve fiziksel kuvvet gerektiren aktivitelerden uzal durulmalıdır.