ABDİ İPEKÇİ CAD. NİŞANTAŞI, İSTANBUL

Tamponsuz Burun Estetiği

Rinoplasti ameliyatından sonraki en yaygın şikayetin ne olduğunu bilmek ister misiniz? Ağrı, basınç, baş ağrısı ve hatta rahatsızlık değil. Aslında, rinoplasti nadiren çok acı vericidir. En fazla duyulan semptom, burun tıkanıklığıdır.

Çoğu cerrah, kanamayı azaltmak için ameliyattan sonra burunda hala bir miktar tampon veya splint kullanmaktadır. Bunlar gazlı bez, kromozom veya çeşitli ambalaj şekilleri olabilir. Sonuç ne yazık ki hasta için rahatsızlık verici olur.

Burundan nefes alamamak yaşama kalitesini olumsuz yönde etkilemesinin yanı sıra oldukça da can sıkıcı durumlara neden olur. Ağır bir soğuk algınlığı geçirdiğinizi hayal edin. Dolayısıyla, bu belirtiyi önlemek için yapabileceğimiz her şey sizin için anlamlıdır ve bu nedenle bizim için de önemlidir. Ve yardımcı olmak için yapabilecek en önemli şey tampon uygulamasından tamamen kaçınmaktır.

Aşırı kanamayı veya akıntıyı önlenmesine yardımcı olmak için tampon bazı cerrahlar tarafından rutin olarak kullanılır. Zamanla buna neredeyse hiç ihtiyaç olmadığı fark edildi. Dokulara son derece dikkatli ve nazikçe yaklaşarak kanama, morarma ve şişme mutlaka minimum seviyede tutulabilir. Tamponsuz burun estetiğinin en önemli avantajı, tıkanmaya engel olduğu için burun yoluyla nefes almanıza yardımcı olmasıdır.

Burun estetiğinde tampon kullanımı

Burun cerrahisinde, ister rinoplasti cerrahisi ister septoplasti veya endoskopik sinüs cerrahisi olsun, birçok cerrahın burun boşluklarını ameliyattan sonra pamuklu veya gazlı bezle doldurması eskiden oldukça yaygın bir uygulamadır. Burun tamponu, hemostat (yani, kanamayı ve damlamayı önlemek ve kontrol etmek için) için rutin olarak kullanılır.

1970’li ve 1980’li yıllarda, burun tamponları hastanın burnunda çoğunlukla 10 ila 14 gün kalırdı. 1980’lerin sonunda ve 1990’lı yılların başlarında teknoloji ve cerrahi teknikler ilerledikçe, rinoplasti, septoplasti ve endoskopik sinüs cerrahisi sonrası kanamada azalma nedeniyle daha az sıkıştırıcı ve daha hafif burun tamponları kullanıldı. Bununla birlikte bugün bile, birçok cerrah burun tamponu tekniğini kullanmaktadır. Burun tamponlamanın birçok çeşit var. En basit tür, çok ince bir gazlı bez ve pürüzsüz bir dış astar olan telfa’dır. Ameliyattan 24 saat sonra kolayca çıkarılabilmesi için bir dizi tel eklidir. Bir fibrin dolgu maddesi içeren başka burun tamponu malzemeleri de vardır. Bu tip tamponlar, kanayan bir bölgeye konulduğunda kanın pıhtılaşmasına yardımcı olur. Bu hemostatik ambalajlar pıhtılaşma materyalinden oluşur.

Tamponsuz burun estetiği

Tamponsuz burun estetiğinde; tampon yerine burun deliklerinin içine silikon atel kullanılır. Alçı yerine de destekleyici bant kullanılır. Silikon atel ya da splint’lerin avantajı burnu tıkamaması ve hastanın ameliyattan sonra rahat nefes almasını sağlamasıdır. Burun içerisine kendiliğinden çözünen dikişler atıldığı için cerrah tarafından alınmasına gerek olmaz. Ardından burnun içine silikon atel yerleştirilir. Ortalama 1 hafta veya 10 gün içinde dikişler kendiliğinden çözünür. Yerleştirilen ateller ise 2 – 3 gün içinde çıkarılır. İyileşme süresi içinde burun sümkürülerek asla temizlenmemelidir. Bunun yerine burun içini temizlemek ve nemlendirmek için deniz/okyanus suyu kullanılması tavsiye edilir.