ABDİ İPEKÇİ CAD. NİŞANTAŞI, İSTANBUL

Burun Estetiği Yaptıracakların Bilmesi Gerekenler

Burun estetiği, burnun şeklini değiştirmeye yönelik bir estetik operasyondur. Rinoplasti olarak da bilinen bu estetik operasyonlar, burnun hangi bölgesinin düzeltilmesi gerekiyorsa ona göre şekillendirilir. Burun düzleştirilebilir, küçültülebilir veya büyütülebilir. Burun ucunun şeklinde değişiklikler yapılabilir. Bunun yanı sıra burun kemerindeki eğrilikler düzeltilebilir, çukurlar ve tümsekler giderilebilir.

Bütün bu düzenlemeleri yapmak için burun iskeletini oluşturan yapıları düzenlemek gereklidir. Buruna şeklini yumuşak doku, deri, kıkırdak ve kemik doku verir. Burun kökü birbirine çatı şeklinde kenetlenmiş iki kemik tarafından oluşturulur. Bu bölüm oldukça sert ve sağlamdır. Burnun orta kısımlarından itibaren kemik yapılar yerini kıkırdaklara bırakır. Bu bölgeler de kemik bölüme göre daha yumuşaktır.

Burun Estetiği Operasyonu Yaptırmanın Sebepleri

Burun estetiği ameliyatı yapmanın birçok sebebi olabilir. Bunların çoğu kozmetik amaçlı olsa da fonksiyonel amaçlı da yapılmaktadır. Örneğin burun şekli ve yapısından kaynaklı soluk alma problemleri burun estetiği ameliyatı ile giderilebilmektedir. Kozmetik sebeplerle burun estetiğine başvuran insanların en sık dile getirdikleri sorunlar septum deviasyonu, burun kemerindeki tümsekler veya çukurlar, çok geniş veya çok dar burun yapısıdır. Mükemmel burun diye bir şey yoktur ve burunda yapılan her değişiklik yüzün diğer yapılarını da göz önüne alarak yapılmalıdır. Bu nedenle bu operasyonu yaptırmadan gerçekçi bir beklentiye sahip olmak çok önemlidir.

Burun estetiği ameliyatında burun yapısı oluşturan dokuların bir kısmı çıkarılabilir, başka bölgelerden alınan dokular buruna eklenebilir veya hali hazırdaki yapılar üzerinde şekil değişiklikleri yapılabilir. Ameliyatın amacına göre bu bahsedilen değişikliklerden bir veya birkaçı uygulanabilir. Bu ameliyatlarda kullanılan iki temel yöntem vardır. Bunlardan biri açık burun estetiği denilen yöntemdir. Açık burun estetiğinde burun deliklerinin arasından yapılan bir kesi ile burun yapıları ortaya çıkarılır ve ameliyat gerçekleştirilir. Açık burun estetiği cerraha kolay bir görüş alanı sağlasa da ameliyat sonrası görünür izlerin kalma olasılığı vardır. Diğer bir yöntem olan kapalı burun estetiğinde ise ameliyat kesileri burun deliklerinin içinden yapılır. Bu yöntemde kesiler dışarıdan görünebilecek bir bölgede olmadığından ameliyat sonrasında hiçbir görünür iz kalmaz.

Burun estetiği ameliyatı hem lokal anestezi hem de genel anestezi ile yapılabilir. Genel anestezide ameliyat boyunca uyutulur, hiçbir şey duymaz veya hissetmezsiniz. Lokal anestezi ile yapılan burun estetiği ameliyatında ise yalnızca burnunuzun etrafına ağrı duyusunu engelleyecek ilaçlar uygulanır. Ameliyat boyunca ağrı hissetmezsiniz ancak ameliyat ekibinin konuşmalarını duyarsınız, bütün ameliyat boyunca uyanık olursunuz. Ameliyat sonrasında burun şeklini korumak ve kanamayı önlemek için burnunuzun içine burundan nefes almanızı sağlayan delikli silikon yaprakçıkların uygulaması yapılabilir. Bu silikon yaprakçıklar genellikle ameliyatın 2. günü çıkarılır. Çıkarıldıkları sırada hafif bir akıntı olması normaldir. Bazen yara izi oluşmasını engellemek için burun içine splint denilen küçük plastik parçalar konulabilir. Bunlar bir hafta sonra çıkarılırlar. Burun dışında da bir hafta boyunca kalacak bir plastik alçı atel uygulaması yapılır.

Ameliyattan sonra birkaç hafta boyunca ameliyat bölgesinde ve etrafında dokunma ile hassasiyet olması normaldir. Ameliyat sonrasında 1 hafta boyunca burun sümkürmemelisiniz. Aksi halde kanamaya meydana gelebilir. Eğer hapşıracaksanız, ağzınız açık hapşırmalı ve burnunuzu korumalısınız. İlk iki hafta burnunuzdan akıntı gelebilir, bu normaldir. Burnunuz ilk 10-14 günlük sürede sanki şiddetli bir soğuk algınlığı geçiriyorsunuz gibi tıkalı olacaktır. Doktorunuz sizi rahatlatmak için damlalar veya spreyler reçete edebilir.

Burun yapısının oturması yaklaşık 3 ay sürer. Burun içindeki dikişler zamanla kendi kendine düşecektir. İlk hafta burnunuzun ve gözlerinizin etrafında şişlik olabilir, zamanla bunlar geçecektir. Birkaç gün boyunca yüksek yastık kullanmak bu konuda yardımcı olabilir. Şişliğin büyük kısmı 2 hafta içinde iner. Ancak tamamen kaybolması ve burnun ameliyat sonrası gerçek şeklini görmeniz 1 yılı bulabilir. Ameliyat sonrasında burun cildi güneşe çok duyarlı hale gelir. Bu nedenle yüksek faktörlü güneş koruyucu krem kullanmanız önerilir.

Ameliyat sonrası bir gece hastanede kalmanız gerekebilir. Bazen aynı gün eve gitmeniz de mümkün olabilir. En azından bir hafta evde dinlenebilirsiniz. Çoğu insanın bir haftalığına işinden izin alması gerekebilir. Özellikle işiniz fiziksel aktivite gerektiriyorsa bu önemlidir. Ameliyat sonrası altı hafta boyunca herhangi bir spor yapmanız tavsiye edilmez.

Burun estetiği fiyatları ile alakalı şuradan daha fazla bilgi alabilirsiniz.